Recent Posts

MAA TAKAFUL AND MEDICAL CARD

MALAYSIAN COMPANY FOR MALAYSIAN

MAXIMIZE YOUR RETURN IN EPF AND CASH

WORDS DOES NOT SELL. OUR PERFORMACE RECORDS IS.

LIPPER FUNDS AWARD 2014 WINNER

INVEST YOUR MONEY IN THE BEST FUND AWARD WINNER FOR 2014

PELAN PERSARAAN RM1 JUTA

KENANGA INVESTORS - PERFORMANCE 2013 - 20% RETURN AND PROFIT. INVEST WITH YOUR EPF ACCOUNT 1 WITH US!

MAA TAKAFUL DAN MEDICAL CARD

WHY PAY MORE FOR A MEDICAL CARD AND LIFE INSURANCE TAKAFUL? CONTACT ME FOR FREE QUOTATION AND CONSULTATION

Selasa, 2 Ogos 2016

Anologi Mudah Mengenal Takaful


Anologi mudah mengenai keperluan Basic Sum Covered & Riders dalam takaful.
Ramai orang keliru, termasuklah yang sudah memiliki polisi, akan content dalam buku polisi masing-masing.
Anologi mudahnya begini. Tiba waktu lunch hour dan anda bergegas ke kafe untuk makan tengah hari. Biasanya nasi campur lah. Anda akan ambil:
1. Nasi
Nasi makanan ruji orang kita. Tanpa nasi, lunch tidak sempurna. Dalam takaful, nasi adalah basic sum covered. Life policy. Takaful hayat. Anda meninggal atau hilang upaya kekal, sejumlah wang yang situlis dalam polisi anda, dihibahkan kepada penama. Pastikan hibah dan bukan wasi. Hibah boleh kepada sesiapa pun. Letak nama saya sekali pun tak pe.
2. Ayam/ Daging/ Ikan
Ini bahagian lauk. 3 jenis lauk ni biasanya menjadi pilihan. Ia berada di ranking pertama dalam carta lauk-pauk yang wajib ada dalam hidangan makan tengah hari. Lauk pertama ini, dipanggil medical card/ kad perubatan. Kad perubatan berfungsi membayar bil perubatan untuk kemasukan ke hospital. Ianya penting kerana bil hospital bukannya kecil, lebih-lebih lagi di hospital swasta. Jarang pemegang kad perubatan mendapatkan rawatan di hospital kerajaan.
3. Sayur-sayuran
Sayur-sayuran pelbagai jenis. Ada sawi, tauge, kailan ikan masin dan lain-lain. Sayur-sayuran ini pun ada ranking mengikut favourite kita. Ada sukakan sawi. Lantas dia ambil sawi lebih berbanding tauge. Dalam takaful, ini adalah pampasan yang lainnya. Seperti pampasan untuk sakit kritikal, Personal Accident dan lain-lainnya.
4. Sambal belacan/ budu/ tempoyak
Ini kecil, kurang penting. Kalau ada, sedap. Kalu tak ada, xde masalah. Perut masih kenyang. Ini adalah investment/ savings. Ia nya paling tidak penting dalam takaful. Tujuan takaful adalah untuk perlindungan. Tujuan makan tengah hari adalah untuk kenyang. Makan hidangan tadi tanpa belacan masih lagi membuatkan perut kenyang.
Tujuan saya tulis ini adalah untuk menggambarkan kepentingan setiap polisi dalam perlindungan lengkap takaful. Ramai orang mengutamakan lauk ayam/daging/ ikan  terlebih dahulu tapi terlepas pandang untuk melengkapkan keperluan nasi.
Nasi tadi boleh dibeli serendah RM50 sepolisi. Boleh cover RM100,000 jika anda berusia 20-30 tahun. Siap tapau dengan sambal belacan.
Lauk ayam/daging/ikan tadi boleh tapau berasingan juga.Untuk anak-anak 6-16 tahun, caruman sebulan hanya RM45++ untuk coverage RM50,000 setahun, board room RM150 semalaman. Bil perubatan hospital ditanggung 1005, tanpa ko-takaful.
Sayur-sayuran pun boleh ditapau berasingan. Polisi Personal Accident untuk mereka yang berusia 21-29 tahun baru berharga RM21 sebulan.
Nak tapau semua pun boleh. Pokok pangkalnya kena tahu sebab mencarum di takaful supaya boleh menghadirkan faham.
Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan di Zurich Takaful Malaysia Berhad.

P/S: Saya bukan dietian atau doktor. Jangan argue cakap nasi tak mengenyangkan etc. Saya surrender. Hehe.


Ahmad Zunaidi
0123934137

Zurich Takaful Malaysia Berhad (formely known as MAA Takaful Berhad)

Sabtu, 18 Jun 2016

Masih Bertangguh?

Selalunya bukan sebab masalah duit, tapi kerana masalah sikap.

Duit boleh dicari, sikap sukar diubah.

Jom join Takaful.

Medical card dari rm60++
Life takaful dari rm50++
Personal accident dari rm20++

Nak combine semuanya dalam satu polisi dan linked dgn investment portfolio?

Segalanya boleh di MAA Takaful Berhad

0123934137

Jumaat, 17 Jun 2016

Kesedaran Bertakaful





Salam pagi Jumaat. Dah lost count dah berapa hari puasa arini.

Berapa Ramadhan dah eh harini? Btw hari ni memang cuaca sangat sejuk dan confirm ramai bikers kat luar sana kesejukan mengharung hujan nk ke tempat kerja.

Nak share sikit sebenarnya. Dari kalangan rakyat kita yang 30 juta orang ini, hanya 15% sahaja yang ada kesedaran mengenai takaful. Lagi 85% sama ada kanak-kanak atau orang tua dan bakinya mereka yang bekerjaya tetapi belum lagi memiliki perlindungan takaful.

Orang tak ambil takaful sebab mereka belum sedar apa pentingnya memiliki takaful. Ada yang bagi alasan tidak minat dan sebagainya. Pokok pangkalnya jika kita dapat faham, maka tak akan timbul persoalan tak minat, tak cukup duit dan sebagainya.

Daripada 15% itu pula, agak-agak berapa % pula yang under cover? Maksud under cover adalah apabila terjadinya musibah, polisi mereka tak dapat untuk menyelesaikan masalah musibah itu.

Ada peluang lagi, saya kembali berceloteh ya.

Ahmad Zunaidi
0123934137
MAA Takaful Berhad

Ahad, 12 Jun 2016

Penawar

Setiap sakit insyaallah ada ubatnya kecuali mati.

Ini penawar dari Quran buat pengubat hati yang lara.

Khamis, 19 Mei 2016

Makluman Penukaran Nombor Telefon





Assalamualaikum

Lama tak update blog saya ni.

Just nak bgtahu contact number saya dah berubah ya.
012-3934137 is my new contact number.
Boleh Whatsap saya berkenaan polisi di MAA Takaful.

We Do What is Right


Rabu, 22 April 2015

Sesi Bersama Saya

Di MAA Takaful Berhad, kita tak ada pelan A, B atau C utk anda pilih.

Kami hanya ada plan yang direka utk keperluan anda.

1. Tentukan priority dalam pelan anda.
2. Bila priority sudah dikenal pasti, saya akan fikirkan satu plan yang bakal direka mengikut priority anda.
3. Jangan risau mengenai bajet. Bajet itu juga anda yang tentukan.

Kenapa masih bertangguh utk memiliki satu polisi aktif MAA Takaful?

Can we have a session?

Ahmad Zunaidi Bin Zulkipele
MAA Takaful Berhad
Kenanga Investors Berhad

Khamis, 2 April 2015

Lawan Inflasi Cara Mudah

Cara yang mudah untuk dilakukan utk offset inflation rate + GST.

Siapa tahu after 10 Years GST revised dari 6% to maybe 10%?

Hey, utilise ur epf acc 1 is the easiest thing to do!

Keep calm and invest in Kenanga Investors Berhad.

01115484137

#kenangainvestors #unittrust #unitamanah #amanahsaham